If you are confused about which olive oil to buy, you are not alone. We think there are two key to choosing olive oil: first is knowing the types of olive oil available, second what you will use it for.
Although there are many grades and definitions of olive oil, we would like to emphasize only the Extra Virgin Olive Oil. We have to know that Extra Virgin Olive Oil is obtained from the olive, using solely mechanical means, in particulary thermal condition, which do not alter the oil in any way. It is pure fruit juice, so to speak.
The chemical characteristics of Extra Virgin Olive Oil: free acidity, peroxide value, UV spectrophotometric indices, give an indication of the care with which is was made and stored,how the fruit was grown, transported and harvested, how it was milled into oil and how the oil was packaged and bottled.
It is sometimes hard to chooice just from the label, even if the oil is labeled Extra Virgin. It needs to learn to taste it.
Making a synthesis we can say that: Extra Virgin Olive Oil = high quality of olive juige + good taste.
A high quality of Extra virgin olive oil are perfect as a condiment, that being a «condiment» is doesn't want to mean something to understimate. Necessary to cook the fish, the meat, with all kind of salade and vegetables, to make cakes less caloric... and use your immagination to make varius recipes.
It's important for the health it contains substances antioxidants as the polifenolis and the vitamins.
It is possible to make soap, and a beauty product for skin and hair...
To conclude we can say that you will see a wide difference in the price for bottle of Extra Virgin because can be done many things, in the process of making olive oil to decrease production costs and increase yield. But if it seems too cheap you also forget high quality and health benefits.
You want to see our olive-grove looked here: http://www.panoramio.com/map/?user=4254128
Se siete confusi rispetto a quale olio di oliva acquistare, non siete i soli. Per scegliere un olio di oliva occorre sapere che ci sono diversi oli di oliva ma pensare anche all'uso che vogliamo farne.
Tralasciando le altre tipologie vogliamo concentrare l'attenzione sull'Olio Extra Vergine di Oliva. Possiamo definire l'Olio Extra Vergine di Oliva: un Olio ottenuto esclusivamente dalla olive usando spremitura meccanica monitorando lungo il processo la temperatura in modo da non alterarne la qualità. Si parla di un puro succo di un frutto.
I parametri chimici di un Extra Vergine : acidità libera, numero di perossidi e indice spettrofotometrico nell'ultravioletto sono indicatori della cura con cui l'olio è stato fatto e conservato, come il frutto è cresciuto, come è stata fatta la raccolta, il trasporto ed il confezionamento. Certo è difficile scegliere guardando solo una etichetta anche se su questa vi è scritto Extra Vergine, bisogna anche imparare ad assaggiarlo.
Per fare una sintesi Olio Extra Vergine di Olive significa alta qualità e gusto buono.
L'Olio Extra Vergine di Oliva è un perfetto condimento, senza sottovalutare questo ruolo. E' necessario per cucinare il pesce, la carne, sulle insalate e con tutte le verdure, per fare torte meno caloriche... usate l'immagginazione per fare tante ricette...
E' importante per la salute, contiene sostanze antiossidanti come i polifenoli e le vitamine. E' possibile farne del sapone e prodotti per la bellezza delle pelle e per i capelli. Concludendo notiamo che si possono vedere grandi differenze di prezzo tra le bottiglie di Extra Vergine, perchè si possono fare differenti cose per diminuire i costi di produzione ed aumentare le rese. Ma se è troppo economico, è giusto dimenticare l'alta qualità ed i benefici per la salute.
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